Az erőnléti sportok (mint például a CrossFit, Box, triatlon, hosszú távú futások stb) mindig is kiemelkedő teljesítményt igényeltek az atlétáktól. Az erősítő edzések, a futás és a plyometrikus gyakorlatok mind hozzájárulnak az izmok erősítéséhez, a szív- és érrendszeri teljesítmény javításához és a koordináció fejlesztéséhez. Azonban, hogy az atléták elérjék a csúcsteljesítményüket és maximalizálják a regenerációjukat, a hidegterápia, és különösen a jégkádak használata is hatékony lehet.

A hideg vízbe merülésnek vagy jégkád használata egyre inkább elterjedt módszer különösen a sportolók körében. Azonban, mint minden más sportteljesítmény-növelő technika esetében, nem lehet megfeledkezni a tudományos alapokról. 

A hideg víz hatásai közül az egyik legfontosabb a vazokonstrikció, amely az erek összehúzódását jelenti, és csökkenti a véráramlást az adott területen. Az erőnléti sportok során jelentős igény van a hirtelen erőkifejtésekre és az izomzat feszességére, amely növeli a sérülés és a túlterhelés kockázatát. Az izomösszehúzódások hatására a kisebb hajszálerek kitágulnak, és a vér intenzíven áramlik az izomzatba. Azonban a hirtelen, intenzív erőkifejtés után a véráramlás túlzott mennyisége fokozza a vérzést és a sérülés kockázatát. Az alacsony hőmérsékletű kezelések, mint például a jégkád használata, lehetővé teszik a vazokonstrikció hatását, amely csökkenti a véráramlást és a sérülés kockázatát, mivel a véráramlás visszatér a normális szintre.

A hideg terápia másik fontos hatása a gyulladás csökkentése, amely jelentős előnyökkel jár az erőnléti sportolók számára. Az edzések során a sportolók kisebb ún. mikro sérüléseket szenvedhetnek az izomzatukban, amelyek gyulladást okozhatnak. A gyulladásos válasz az egyik fő tényezője a sérült szövetek gyógyulásának, azonban a túlzott gyulladás káros hatással lehet az izomregenerációra és a gyógyulásra. Az alacsony hőmérsékletű kezelések hatékonyan csökkentik a gyulladást és a fájdalmat, ami elősegíti a regenerációt és a gyógyulást. A hidegterápia csökkenti a gyulladásos választ, mivel csökkenti az érintett területen a véráramlást és a fájdalomérzetet, így elősegítve a gyógyulást és a regenerációt. Ezenkívül a hideg terápia növeli a szövetek oxigénellátását és az anyagcserét, amely elősegíti a gyorsabb regenerációt és a fájdalom csökkentését.

A jégkádak és más hidegterápiás módszerek használata hatékonyan csökkentheti a regenerációs időt, ami kulcsfontosságú az erőnléti sportokban. Az otthoni jégkádak, mint például a DopaFlow termékei is hatékony megoldást kínálnak a sportolók számára. A magyarországi sportolók körében is egyre népszerűbbé válik a hideg terápia és a jégkád használata, mint egy hatékony és megfizethető megoldás a teljesítmény növelésére.

Az otthoni jégkádak használata lehetővé teszi a sportolók számára, hogy saját időbeosztásuknak megfelelően alkalmazzák a hideg terápiát, ami jelentős előnyt jelenthet azok számára, akiknek a sportkarrierjében az időrendezés kulcsfontosságú. A DopaFlow jégkádak különösen alkalmasak az otthoni használatra, mivel egyszerűen telepíthetők és használatukhoz nincs szükség speciális szaktudásra vagy eszközökre.