A hidegterápia régóta ismert és kedvelt módja a sportolók és az aktív életmódot folytatók számára, hiszen a hideg vízbe merülés hatékonyan segíti a regenerációt, az izomfájdalom enyhítését és az egész test feltöltődését. Azonban a hideg vizes kezelésnek más pozitív hatásai is vannak a testre és az életminőségre nézve. A kutatások szerint a hidegterápia segíthet javítani a szexuális teljesítményt és egészséget.

Az alábbiakban részletesen kifejtjük, hogyan hat a hidegterápia a tesztoszteron szintre és a szexuális egészségre. Olvass tovább, és ismerd meg, mit tehet a hideg vizes merülés a tesztoszteronszintedért, szexuális vágyadért, termékenységedért és általános jólétedért.

A hidegterápia növelheti a tesztoszteronszintet. 

A tesztoszteron a férfiak fő nemi hormonja, amely az izomépítés, a libidó és a spermatermelés szempontjából kulcsfontosságú. A tesztoszteronszint általában a 20-as években a legmagasabb, majd az idő múlásával lassan csökken. Kutatások szerint a hidegterápia növelheti a tesztoszteronszintet. 

Az eredmények egy 2018-as tanulmányban is megjelentek, melynek során profi focistákat vizsgáltak, akik sprint gyakorlatokat végeztek, majd egy krioterápiás kamrába léptek. Egy kontrollcsoport az edzést követően meleg beltéri környezetben pihent. A hidegterápiában résztvevők tesztoszteronszintje magasabb volt, mint a kontrollcsoporté, és ez a hatás az edzés után 24 óráig tartott.

Egy másik tanulmányban, melyet az American Journal of Men's Health publikált, hasonló eredményeket találtak. Ebben a tanulmányban fiatal férfiakat küldtek hideg vízbe szauna után, úgynevezett kontrasztterápia során. A tesztoszteron szintjük átlagosan 4,04 ng/mL-ről 4,25 ng/mL-re nőtt, ami több mint 5%-os növekedést jelentett.

A hidegterápia javíthatja a szexuális vágyat

A szexuális hormonok segítik a szexuális vágyat. A férfiaknál a tesztoszteron a fő nemi hormon, míg a nőknél az ösztrogén. Az alacsony szexuális hormonszintek alacsonyabb szexuális vágyat eredményezhetnek, és arra késztethetnek, hogy keresd a módszereket, hogyan növelheted a szexuális energiád. Azonban ha sikerül növelni a hormonszinteket, akkor ez segíthet az erős szexuális vágy kialakításában.

A hideg vízben úszásról szóló tanulmányok azt sugallják, hogy a hideg vizes merülés természetes módon növelheti a szexuális hormonszinteket. Egy Biomolecules című tanulmányban a kutatók patkányokat figyeltek meg, akik hideg (5 °C / 41 °F) és meleg (36 °C / 97 °F) vízben úsztak. A hideg vízben úszás növelte az estradiol szintet a nőknél, ami egyfajta ösztrogén. A férfiaknál a hideg vízben úszás növelte a tesztoszteron szintet.

A hidegterápia segíthet a termékenységi problémák esetén

A Mayo Clinic adatai szerint a babára vágyó párok körülbelül  hétből egy esetében fordul elő termékenységi probléma. Az esetek körülbelül felében a férfiak termékenységi problémái  felelősek. A férfiak termékenységi problémái különböző orvosi vagy környezeti okokból adódhatnak, de néha annyira egyszerű lehet a megoldás, hogy csak a here túlmelegedése áll az okok között.

Az forró fürdő helyett azonban az életmódbeli változások egyike lehet a hideg vízbe merülés. Az International Brazilian Journal of Urology által közzétett tanulmány szerint a terméketlenséggel küzdő férfiak majdnem felében a nedves hőhatás (például forró fürdő) abbahagyása 491%-kal növelte az összes mozgó spermiumok számát.

A test drasztikus lehűtése ígéretesnek bizonyult a termékenységi problémákkal küzdő férfiak esetében: az International Journal of Andrology által közzétett tanulmány szerint a herék hűtése jelentős növekedést eredményezett mind a spermium koncentrációban, mind a teljes spermiumszámban. 

A hidegterápia javíthatja a mentális egészséget

A mentális egészség kulcsfontosságú része a szexuális egészségnek is. Ha depresszióval és szorongással küzdesz, a szex lehet az utolsó dolog, ami eszedbe jut. Még a mindennapi stressz is csökkentheti a libidót, és arra késztethet, hogy keresd azokat a módszereket, hogyan növelheted a szexuális energiád hogy visszatérhess az aktív szexuális életbe. A hideg vizes merülés előnyei számos tanulmányban kimutathatók, melyek arra utalnak, hogy a hidegterápia természetes módon javíthatja a mentális egészséget és ezáltal növelheti a szexuális egészséget is.

Az International Journal of Circumpolar Health-ben megjelent kutatás szerint a rendszeres téli úszás jelentősen javítja az általános jólétet. A téli úszók négy hónapnyi rendszeres úszás után javították hangulatukat és energiaszintjüket. A hideg vizes merülés segíthet a depresszió tüneteinek enyhítésében is. Egy BMJ esettanulmányban bemutatták egy fiatal nő esetét, aki súlyos depresszióval és szorongással küzdött. Hét hónapnyi rendszeres hideg vizes úszás után tünetmentes lett, és nem kellett tovább gyógyszert szednie.

A hidegterápiát integrálhatod a szexuális egészség javítására

A hidegterápia és a szexuális egészség javulása közötti kapcsolat erős, és tudományos kutatások által is megerősített. A hideg vizes merülés segíthet növelni a tesztoszteronszintet, javítani a szexuális vágyat, és akár a termékenységi problémák kezelésére is használható. A DopaFlow jégkádak lehetővé teszik a hideg vizes merülést a saját otthonodban is. Egyszerűen csak töltsd fel a hordozható jégkádat vízzel és jéggel, majd mártózz bele! Integrálj egy hideg terápia rutint az életmódodba, és élvezd a szexuális egészségedet, valamint a teljes testi és mentális jólétet.