Amikor a hidegterápia kerül szóba, sokan azonnal a jéghideg zuhanyokra és jégfürdőkre gondolnak, amelyek az egész világon népszerű wellness trenddé váltak. De mi áll a jégfüggöny mögött? Tudományos kutatások igazolják, hogy a rendszeres hideg expozíció segíthet a gyulladás csökkentésében, fokozhatja az immunrendszert, és javíthatja a mentális éleslétet. A hidegterápia hormetikus stresszként működik, ami azt jelenti, hogy a testünk enyhe stresszre adaptálódik, így erősítve a biológiai rendszereinket.

Ismerd meg Lakatos Pétert - a mozgás szakértőjét

A blogunk mai vendége Lakatos Péter, aki nem csupán a mozgás és az egészséges életmód hazai nagykövete, hanem egy olyan innovátor is, aki a saját és sportolói tapasztalatait a legújabb tudományos eredményekkel ötvözi. Péter weboldalán számos területen találunk hasznos információkat, legyen szó személyi edzésről, csoportos tréningekről vagy éppen online képzésekről. Mint a Buteyko Clinic Master tréner és a mozgásban rejlő lehetőségek kutatója, Péter hiteles forrás, ha a hidegterápia és annak mozgásban betöltött szerepéről van szó.

 

- Mikor és hogyan fedezted fel a hidegvíz terápiát, és miért tartod fontosnak ezt a módszert az erőnléti és egészségi rutinodban?

Nem vagyok nagy téli merülő. A sportolóink miatt merült fel a hidegterápia jó 10 évvel ezelőtt, és azt néztük meg, mit mond erről a szakirodalom. Azt láttuk, hogy szezonban nagyon hatékony a gyulladáscsökkentésre, így bevettük a repertorába.

- Hogyan éreztél, amikor először kipróbáltad a hidegvíz terápiát, és milyen változásokat vettél észre magadon hosszú távon?

Hát, sok évet úsztam, nem volt idegen a dolog. Nyilván kellemetlen, és persze ha az ember szakemberrel végzi – lásd Paksi András – más élmény, mint partizánkodva. 

- Milyen tudományos kutatások vagy eredmények alapján ajánlanád a hidegvíz terápiát az edzés vagy regenerálódás kiegészítőjeként?

Egyre több kutatás beszél barna és bézs zsírszövetről, gyulladáscsökkentésről. De érteni érdemes, hogy a hidegezés hormetikus stressz, és nem való mindenkinek, bármely dózisban.

- Hogyan kombinálod az edzésprogramokat a hidegvíz terápiával? Van-e ideális időpont vagy gyakoriság, amit javasolsz?

Nos, azt tudjuk, hogy az erő, robbanékonyság és izomépítés periódusban nem javasolt a hidegterápia, főleg nem az edzés után. Ellenben hidegben edzeni nem okoz adaptációs konfliktust, ezzel élek is.

- Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik éppen most ismerkednek a hidegvíz terápiával? Hogyan kezdjék és mire figyeljenek?

Fokozatosság, személyre szabott alkalmazás. Ha 10 másodperc hideg zuhannyal kezded, az is szuper, nem kell hősnek lenni.

- Melyek a hidegvíz terápia legfőbb előnyei és milyen kihívásokkal szembesülhetnek az emberek, amikor bevezetik ezt a gyakorlatot?

Szokatlan, kellemetlen, az ember szívesen kihagyja. Ezért ha komolyan gondoljuk, ezt más meglévő szokáshoz kell passzintani, így nem marad el. És a légzőgyakorlatok ismerete, szabadvíz esetén segítők jelenléte, és soha nem végzünk légzőgyakorlatot vízben.

- Beszélnél arról, hogyan befolyásolja a hidegvíz terápia az elmeállapotot, a stresszkezelést és a mentális egészséget?

Fókuszáltság és az érzés, hogy megcsináltam, ez nagy előny. A felszabaduló dopamin persze segít az újrázásban, de ne felejtsük el, a több nem jobb. Nekem az a célom, hogy pont annyit hidegezzek, amire szükségem van, nem többet. 

- Vannak-e olyan esetek vagy állapotok, amikor nem javasolt a hidegvíz terápia? Mit javasolsz azoknak, akik bizonytalanok, hogy kipróbálják-e?

A kipróbálás szakemberrel, ahogy már mondtam Paksi András. Nyilván van egy sor betegség – kardiovaszkuláris főleg – amely esetén szakorvosi egyeztetés szükséges, de ez egyébként is javasolt. És mivel Buteyko Clinic Master tréner vagyok, azt mondom legalább egy 20 másodperces BOLT érték.

- Milyen trendeket vagy kutatási eredményeket vársz a hidegvíz terápia területén a következő években? Hogyan látod a terápia jövőjét az erőnléti és egészségi világban?

A DARPA most tesztel számos olyan technológiát, mely során lokális hűtéssel növelnek teljesítményt. Ez egy iszonyatosan érdekes irány lesz…

 

Péter szavai nem csupán azok számára értékesek, akik a hidegterápiát szeretnék bevonni edzési rutinjukba, hanem azoknak is, akik a test és az elme egészségét szeretnék javítani. Ahogy ő is említette, a kulcs a fokozatosság és az egyéni szükségletek figyelembevétele. A hidegterápia nem egy mindenkinek való csodaszer, hanem egy eszköz, amelyet tudatosan és megfontoltan érdemes használni.