stressz szó általában negatív gondolatokat és érzéseket idéz elő. Ez azért van, mert a stresszel kapcsolatos kutatások és médiafigyelem jelentős része a stressz káros hatásaira összpontosít. Azonban nem minden stressz rossz - pozitív stresszorok is léteznek, még ha nem is mindig ismerjük fel őket stresszfajtaként. Nem csak fontos része az életünknek, hanem rendkívül pozitív hatásai is lehetnek.

Mi az Eustress?

Az eustressz egy olyan pozitív stresszfajta, amelyet jó dologként érzékelünk. Pozitív stresszorok (például új készséget tanulni céljából egy osztályba beiratkozni) okozzák, izgalmat váltanak ki, és gyakran rövid életűek.

Fizikailag az eustressz nem sokban különbözik a káros negatív stressztől, amit tudományosan distressznek nevezünk. Amikor eustresszt tapasztalsz, a szíved doboghat, gondolataid rohanhatnak, hidegrázásod lehet, furcsa lepkeféle flitterezés érezhető a gyomrod környékén, és nehéz lehet nyugton maradni. Ezek mind természetes és egészséges tünetek, amelyek pozitív stresszorok által jönnek létre: a tested reakciója az izgalomra, az akcióra való késztetésre.

Distressz vs. Eustressz

Distressz és eustressz két lehetséges válasz, amit adhatsz egy stresszfajtára. Ha a stresszfajtát akadálynak éled meg, amelyet nem tudsz leküzdeni, akkor distresszt tapasztalsz. De ha a stresszfajtát olyan kihívásként éled meg, amit jól felszerelt vagy, akkor eustresszt tapasztalsz. Bár a distressz és az eustressz hasonló érzéseket váltanak ki, a negatív stresszorok általában fizikailag és mentálisan kimerítőek, míg a pozitív stresszorok általában lendületet vagy energiát adnak. A pozitív stressz felépíti az ellenálló képességet a negatív stresszre való felkészüléshez.

Különböző emberek más és más élményeket élhetnek át ugyanannak a feladatnak (vagy stresszforrásnak) köszönhetően attól függően, hogy milyen a hozzáállásuk, milyen a múltbeli tapasztalatuk és háttérük. Vegyük például, ha egy barátod felkér téged az égből való ugrásra. Ha súlyosan szenvedsz a magasságtól, az a meghívás, hogy ugorj ki egy repülőgépből egy ejtőernyővel a hátadon, azonnal eláraszthat téged a rettegés és az aggodalom érzésével - ez a stressz tüneteinek jele. De ha keresed az adrenalint és szereted az extrém sportokat, akkor az ilyen meghívás biztosan az eustressz érzését hozza el, ami valószínűleg még motiváltabbá tesz az ugrásra.

Mi a haszna az eustressznek?

Az eustressz előnyös lehet a fizikai és pszichológiai jólétünk szempontjából. Bár előnyei és hatásai az emberi testre nem olyan jól tanulmányozottak, mint a stressz (például az oxidatív stressz) hátrányai, a kutatók azon dolgoznak, hogy jobban megértsék, hogyan formálják pozitív stresszforrások életünket rövid és hosszú távon.

Az eustressz enyhíti a stresszreakciódat

Egy a psychoneuroendocrinology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik mérsékelt stressznek vannak kitéve (azaz az eustressz állapotában vannak), egészségesebb és kevésbé szigorú módon képesek szembenézni a kihívásokkal, mint azok, akik krónikusan stresszesek. A kortizol szintjük (más néven "a stresszhormon") nem emelkedik olyan magasra, amikor stresszhatásnak vannak kitéve, ami azt jelenti, hogy kevesebb glükóz szabadul fel a véráramba.

Az eustress motivál téged, hogy kihívásokkal szembenézve kitarts és végigcsinálj valami bonyolultat.

Erről jutottak erről a következtetésre a pszichológusok egy 2021-ben megjelent kutatásban, amit az Amerikai Oktatási Minisztérium támogatott. A közösségi főiskolás diákoknál azt találták, hogy akik az akadémiai stresszt pozitívumként látják - mint olyan kihívásokat, amelyekkel meg kell küzdeni, nem pedig akadályokat, amelyekkel harcolni kell - vagyis mint az eustressz forrását, és nem a distresszt - azok jobb jegyeket szereztek, kevesebbet halogatták a tanulást, és ritkábban dobták fel a nehéz kurzusokat.

 

 

3 pozitív stresszforrás példa

Biztosan átélted már az eustresszt pozitív stresszreakcióként, még akkor is, ha akkor nem ismerted fel ezt különlegesnek. Itt van három példa pozitív stresszre, amelyek egészséges eustressz-szinteket válthatnak ki, a közös téma pedig az, hogy kihívásokat pozitívan és elérhetőnek tekintesz.

1. Szembeszállás a munkahelyi kihívással

Az új projekt a munkahelyen pozitív stresszor lehet, amely eustresszt vált ki. Ha nem dolgozol túl sokat, és úgy érzed, hogy el tudod érni az elvárásokat, akkor ez az új projekt segíthet abban, hogy jobb legyél a munkádban és új készségeket fejlessz, amelyek később hasznosak lehetnek.

2. Jégbefürdőzés

Az emberek többsége először aggódik, hogy ugráljon be egy hatalmas hideg vízzel teli kádba, de az összes fizikai és mentális előnyét megtudva az ember számára érdemes felkészülni a hideg merülésre. A hideg merülés egyértelműen pozitív stresszforrás, ha javítani szeretnéd a jólétedet.

3. Költözés új otthonba

Az új otthonba költözés eustresszforrássá válhat. Ha izgatott vagy a változás miatt és már várod, hogy új rutinokat hozz létre az új helyen, a költözés frissítő érzéssel járhat, bár rengeteg munkával jár.

 

Hogyan építs pozitív stresszorokat az életedbe?

Szeretnéd átélni az eustress előnyeit? Valószínűleg már most is vannak pozitív stresszorok az életedben, de itt van néhány módja annak, hogy többet építs belőlük mindennapjaidba, ha személyes fejlődési lendületre vágysz:

  • Üdvözöld a kihívásokat: Nézz bonyolult feladatokra lehetőségként, hogy meghódítsd és növekedj, és bízz abban, hogy képes vagy jól kezelni őket.
  • Lépj ki a komfortzónádból: Próbálj ki minden héten valami újat, akár kis dolgokat is. Például egy fizikailag és mentálisan helyreállító jégfürdőt a megszokott edzésed után. Az új dolgok kipróbálása (túlterhelés nélkül!) segít a növekedésben.
  • Találj egyensúlyt a pihenés és az eustress között: Engedd meg magadnak, hogy eljuss egy nyugodt szintre, ahol nem vagy kihívásokkal szemben, különben az idegesség és következményei előbb-utóbb megjelenhetnek. 

A kihívások elfogadása jó dolog

Ne húzd ki magad elől a kihívásokat; helyette állj szembe velük, hogy átélhesd az eustress előnyeit, és nőjön a személyiséged. Az DopaFlow jégkádjaiban történő hideg merülés beépítése az önápolási rutinodba pozitív, alacsony stressz szintű módja lehet annak, hogy fizikailag és mentálisan is feszegesd határaidat, és ugyanakkor egészséges jutalmakat szerezz.